Meme Kanseri Nedir?

Meme Kanseri Nedir?

 
Meme kanseri, süt bezleri veya sütü meme başına taşıyan kanalları döşeyen hücrelerden gelişiyor. Nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte, genetik yatkınlık oluşturan gen mutasyonu meme kanseri riskini artırıyor.

Meme kanseri, memenin süt bezlerinde ve üretilen sütü meme başına taşıyan kanalları döşeyen hücreler arasında, çeşitli etkenler sonucu kontrolsüz şekilde çoğalan ve başka organlara yayılma potansiyeli taşıyan hücrelerden meydana gelen tümöral oluşumdur.

Meme kanserine hangi etkenlerin neden olduğu kesin olarak bilinmiyor. Ancak günümüze kadar yapılan çalışmalarda, yüksek olasılık gösteren bazı faktörler belirlenmiş bulunuyor. Bazı kadınlarda genetik yatkınlık oluşturan gen mutasyonları (genlerde kansere eğilim yaratan bozukluklar) meme kanseri riskini artırırken, diğerleri kadın olmak dışında bir risk faktörü taşımıyor.

Meme kanseri, kadınlarda görülen kanserler arasında birinci sıradadır. Bu hastalığın dünyada görülme sıklığı artarken, bu kansere bağlı ölümler ise azalmaktadır. Bunun sebebi ise dünyada meme kanseri tanısı alan hastaların çoğunun erken evrede yakalanmasıdır. Ülkemizde de bu oran her geçen gün artmasına rağmen henüz istenilen seviyeye ulaşmış değildir.

Erken dönemde meme kanserinin tespit edilebilmesi ancak toplumda hastalığa karşı farkındalığın artmasıyla mümkündür. Erken tanı sayesinde, meme kanseri tedavisinde çok iyi sonuçlar elde etmekteyiz.

Meme kanserinden korunmak için geliştirilmiş herhangi bir koruyucu tedavi yöntemi söz konusu değildir. Sağlıklı yaşam önerileri haricinde meme kanserini önleyebilmek için geliştirilmiş bir yaşam formülü maalesef yoktur.

Bu sebeple kadınların bu hastalığa karşı bilinçli olmaları ve hiçbir şikayetleri olmasa bile rutin meme kontrollerini düzenli bir şekilde yaptırmaları önerilmektedir.

Rutin meme kontrolü denildiğinde, kişinin kendi kendini muayenesi ve düzenli aralıklarla da bu konuda uzman bir hekim tarafından muayenesi anlaşılmalıdır. Elle muayeneyi takiben hastanın yaşına ve muayene bulgularına göre uygun görüntüleme yöntemleri ile değerlendirilmesi gerekir.